Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Fokus@CARI Lihat artikel

Belum Rasa Mukjizat al-Quran, PITAS Tawar Pengajian Tahfiz Kepada Siti Kasim

Oleh: LilRose|31-5-2020 10:23 AM Komen: 105
Mungkin selepas ini Siti Kasim boleh menulis dalam Bahasa Melayu untuk hantarannya di laman sosial bagi mengelak kenyataannya dimanipulasi segelintir pihak.



Ini kerana, laporan media seolah-olah menunjukkan peguam kontroversi itu mahu sekolah tahfiz turut ditutup jika PAS mahu menggantung permit jualan arak kini menjadi isu besar dan meleret-leret.

Dek kerana itu, Siti Kasim telah ditawarkan tempat pengajian di sebuah pusat Tahfiz bagi membantu beliau mendalami al-Quran secara percuma!

Surat tawaran daripada Persatuan Institusi Tahfiz al-Quran Selangor (PITAS) itu dikongsikan menerusi Facebooknya.



"Saya percaya kenyataan Siti Kasim disebabkan beliau belum merasai kehebatan mukjizat al-Quran.

"Saranan Siti Kasim yang mahukan sekolah Tahfiz ditutup jika mahu mengharamkan arak adalah satu saranan di luar konteks dan tidak intelektual.

"Saranan beliau tidak menunjukkan kecerdikan berhujah dalam isu serius yang menyangkut keimanan, kesihatan akal dan keselamatan nyawa akibat pengambilan arak," tulis Pengerusi PITAS dalam kenyataan itu.


Kredit foto: FB Siti Kasim

Siti Kasim menerusi hantarannya sekali lagi menegaskan bahawa sekolah Tahfiz bukan satu masalah, sebaliknya pihak yang menguruskannya bermasalah.


Loading FB Post...

"Jika mereka tidak faham bahasa Inggeris mudah berhubung kenyataan saya mengenai kenyataan PAS yang mahukan pengharaman arak, jadi kesimpulan yang say abuat adalah betul dan tepat," katanya. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
1
Marah
4
Terkejut
3
Sedih
3
Lawak
4
Bosan
5
0
0
Komen: 105
Komen

Anda Mungkin Meminati

Shah Hazvee Tak Mengaku Pikat, Ajak Isteri Orang Lakukan Persetubuhan
"Kami Tidak Menyerah, Kami Menang Atau Kami Mati" - Maszlee
Wanita Dibakar Bapa Kerana Murtad
Sami Penggal Kepala Orang Supaya Tuhan Akhiri Covid-19
Kereta Hangus Tepi Jalan Sebab Cuba Lerai Pertengkaran Anak, Menantu
Amalkan Manjakani, Jadi Awet Muda Dan Barulah Power!
Dua Kali Keguguran, Almy Nadia Diminta Henti Buat Ulasan Makanan
Bergambar Mesra Dengan Wanita Lain, Syazwan Zulkifly Dah Putus Tunang?
Tak Niat Sorok, Raja Afiq Dan Soffwany Dah Bertunang
Bekalan Akhirat, Noorkhiriah Wakafkan MPV Sebagai Van Jenazah
Kutip Sampah 23 Hari Sempena Sambut Ulang Tahun Kelahiran
Kita Hampir Boleh Putuskan Rantaian Jangkitan Covid-19 - Noor Hisham
Kantoi Menipu, Forbes Tarik Semula Gelaran Bilionair Kylie Jenner!
"Menyampah Tengok Headline Bini Orang Nak Lari Dengan Artis" - Zuriehan
"Kenapa Benci Sangat Dengan Tahfiz, Siti Kasim?" - Rani Kulup Buat Laporan Polis
Azizah Calon Terbaik Bakal PM, Rakyat Dah Bosan Dengan Anwar
Lelaki Mabuk Maut Jatuh Tingkat 4
Kenapa Ramai Sanggup Beli Dari Reseller Yang Jual 2 Kali Ganda Harga Asal?
Asyik-asyik Drama Juta Ringgit, Kenapa Stesen TV Tak Berani Berubah?
Oscar? Baju Shooting Pun Pelakon Cari Sendiri - Tony Eusoff Tempelak Impian Finas
'Saya Sendiri Pulangkan Cincin' - Syazwan, Syawariah Putus Tunang Mac Lalu
"Buat Pemimpin Berniat Buruk, Celakalah Hidup Mereka" - Bront Palarae
Maut Dirempuh Pemandu Mabuk Lepas Hantar Makanan Dijual Isteri
Cakap Atas Tiket Parti, Armada Buat Laporan Polis Terhadap Syed Saddiq
Mangsa Langgar Lari Pemandu Mabuk Pakcik Aishah Azman Rupanya, al-Fatihah
"Saya Tak Maafkan Dia" - Isteri Mangsa Maut Dirempuh, Diseret Pemandu Mabuk
Lupa Ikrar Jatuhkan Kerajaan Kleptokrat, Bersatu Akan Hancur! - Tun M
Remaja Dituduh Pedo Gara-gara Ciapan 'Assalamualaikum, Bismillah'
"Syaitan Kemalasan Menguasai Urat Nadi" - Dr MAZA Sedih Golongan Asnaf Pemalas
Tak Perlu Ubat Atau Suplemen, Pakai Gelang Je Boleh Lindungi Dari COVID-19
Piano Dulu Seround! Pelanggan Lambat Pick Up Pesanan Ke Tu?
Dua Bulan Terkandas Di Kampung, Balik Rumah Kena Pecah Masuk
ntv7 Dikecam Padam Undian Lepas Tun M 'Kalah' Dengan Muhyiddin

Komen Terbaru

Quote mashimaru83 24-6-2020 02:33 PM
M5 replied at 4-6-2020 01:34 PM
sebab tiada siapa yg tahu bentuk haiwan terbang bawa manusia hanyalah kerna haiwan tersebut hakika ...
sebab tiada siapa yg tahu bentuk haiwan terbang bawa manusia hanyalah kerna haiwan tersebut hakikatnya tidak ujud. ianya mitos sepertimana kisah2 binatang terbang yg lain dlm tamadun lama.

Banyak kelemahan dalam hujah kamu ini.
1) Jika kamu kata haiwan itu tidak wujud, kenapa pula kamu pandai-pandai kata buraq adalah kuda terbang? Ianya tidak wujud, tapi kamu tahu ianya kuda terbang. Pelik.
2) Hakikatnya tidak wujud? Ini juga tidak tepat. Hakikat yg sebenarnya ialah, kamu tidak tahu pun apa yg wujud dan tidak wujud 1400 tahun dahulu kerana kamu bukan hidup pada zaman tersebut.
3) Ketiga, kamu hanya berhujah berdasarkan assumption semata-mata.

hukum kejadian/ketetapan alam tidak memungkinkan keujudan spesis haiwan yg boleh merentasi ruang udara membawa manusia dari satu tempat ke tempat yg lain.

Hukum yg kamu katakan ini hanya berdasarkan pengetahuan terbatas kamu terhadap hukum kejadian/ketetapan alam. Hakikatnya, masih banyak lagi benda yg kita tidak tahu mengenai kejadian/ketetapan alam ini. Contohnya, bagaimana dgn kewujudan haiwan-haiwan terbang bersaiz besar yg wujud pada zaman dinosaur dulu? Jadi, kenapa tidak?

sebaliknya mitos yg menjadi kepercayaan dlm agama islam dpt menunjukkan bagaimana pengaruh kepercayaan tamadun lama berperanan membentuk agama baru di timur tengah.
kisah buraq sebagai contoh boleh membantu kamu melihat kembali unsur2 keagamaan yg lain termasuklah segala aspek ritual yg kamu praktik dlm beragama tidak lain melainkan syncretism yakni olahan yg disesuaikan/diselaraskan dari kepercayaan lama kepada anutan baru.
Bentuk kepercayaan baru ini bukanlah divine revelation sebaliknya ianya keperluan puak pemerintah sebagai sosial/mass control untuk politik dan ekonomi.

Apabila kamu cuba buat persamaan dgn kepercayaan dlm agama lain, ini memberi gambaran bahawasanya kamu sudah pun menetapkan pendirian yg setiap kepercayaan tersebut bermula dgn mitos yg sama. Kamu sudah pun bermula dgn ketetapan tersebut, walaupun pada hakikatnya, kamu tidak membawa bukti yg jelas dlm hujah kamu, contohnya dlm kes ini, bagaimana kamu boleh katakan buraq itu adalah kuda terbang? Padahal kamu tidak membawa apa-apa bukti pun.

Lain-lain Komen

Quote Tinot7 31-5-2020 10:34 AM
alhamdulillah.. untung dia dpt offer didikan free!
Quote Nes3in1 31-5-2020 10:37 AM
Untongla. Supaya heshe mendapat hidayah dan tidak lagi selet.
Quote mbhcsf 31-5-2020 10:39 AM
Edited by mbhcsf at 31-5-2020 10:41 AM

alhamdulillah, ambillah peluang ni Siti Kassim...

bagus ape

siap PITAS tu petik  imam Al Ghazalli lagi

bacalah al kimiyya as saadah...alchemy of happiness


sekeras keras umar al khattab tu lembut hatinya bila Fatimah bacakan ayat tu- makna kata si Al farouk ini faham......so pemahaman Siti ni - at best sama macam cakupan kefahaman nahu dan makna arabic Umar tak, seketika mana beliau tersungkur  dalam kalamullah ? itu level umar walaupun dia belum islam lagi tapi i percaya yg tahap dia kuasai arabic grammar and ' faham' dan spiritual cognition = qalb ( kalbu ) tu hanya menunggu masa dibuka dan diberikan taufik dan hidayah...


Quote sarah82 31-5-2020 10:59 AM
Dia x padam lagi gambar arwah? Fb arwah dah tak ada.. Adoiii.. Aku ingatkan cerdik.. Betul2 buka aib arwah siti kasim ni
Quote nefnefnef 31-5-2020 11:10 AM
Semoga dapat hidayah, SK
Quote nazzse 31-5-2020 11:12 AM
Pada I tak perlu layan makcik ni. She dah jadi & akan jadi mcm bapak dia. Takkan listen to others, otak sendiri & the gengs je betul.
Pengakhiran mcm bapak dia mungkin..
Quote underground 31-5-2020 11:37 AM
1st priority, carikan calon suami.

nak bagi hormon tu balance.
Quote Kurex 31-5-2020 11:41 AM
Nanti ada acik2 kata jgn memaksa dalam beragama.. tapi kalau agama lain memaksa, acik2 kepam berkerak diam tak berkutik.. vuto la!!!!
Quote abangbikerz 31-5-2020 11:57 AM
Hahahahahahaha
Quote papazola90 31-5-2020 11:58 AM
semoga hidayah bersama dia. Amin
Quote dudaberhias 31-5-2020 12:02 PM
doakan yang terbaik saja... dia ni baik je in real life bukan seperti yang media gembar gemburkan...
dan of course dia ni craving for attention sebab attention tu lah yang memberi peluang job kepada dia sebagai lawyer...

pasal agama pulak... rasanya mungkin sebab dia ni belajar oversea?
tengok la anak2 orang lain yang belajar oversea...

mujur yang anak2 datin E tu pun datin E dah start ajar agama... dulu2 lagi lah
Quote Dwdrum 31-5-2020 12:23 PM
Baik nya PITAS mahu ajar kaka Siti rasa mukjizat Quran ... Pasti ramai lobais Dan lobainitas tidak sabar mahu cerita personal experiences mereka ...
Quote mosti 31-5-2020 12:27 PM
Siti kasim ni sekolah mna dlu? Free thinker sangat.. Sekolah international kah?
Quote dizekni 31-5-2020 12:56 PM
Ini cara nak berhadapan individu yang berpenyakit hati

selami hatinya, kebencian apa sebenarnya yang dia ada

cinta pertamanya ditolak seorang guru agama ka

didera ibubapa semasa kecil, dirasuk setan ka

pasti ada puncanya
Quote Cornflakes_madu 31-5-2020 01:37 PM
Baik la pitas ni bg kat mereka yg mmg nk cari hidayah,,, ank si kasim ni mmg pilih untuk sesat tak perlu buang masa nk bg didikan
Quote najib888 31-5-2020 01:39 PM
nazzse replied at 31-5-2020 11:12 AM
Pada I tak perlu layan makcik ni. She dah jadi & akan jadi mcm bapak dia. Takkan listen to others, o ...

Sape bapak dia? Kassim Ahmad? Pernah terbaca katanya bukan.. ntah la, dua2 aku tak berapa berkenan.
Quote mbhcsf 31-5-2020 01:46 PM
dizekni replied at 31-5-2020 12:56 PM
Ini cara nak berhadapan individu yang berpenyakit hati

selami hatinya, kebencian apa sebenarnya y ...

bukan ke guru pertama bagi anak anak ialah ayah dan ibu dia ka?
Quote fff_cat 31-5-2020 02:24 PM
mosti replied at 31-5-2020 12:27 PM
Siti kasim ni sekolah mna dlu? Free thinker sangat.. Sekolah international kah?

Aku pernah terbaca kat mana ntah dulu... dia nak melawat sekolah lama dia... sekolah methodist melaka. Sama sekolah ngan aku.
Quote M5 31-5-2020 02:33 PM
dizekni replied at 31-5-2020 12:56 PM
Ini cara nak berhadapan individu yang berpenyakit hati

selami hatinya, kebencian apa sebenarnya y ...

Bila last cermin muka sundri?

Lihat semua komen(105)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
To Top