CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Makan Kulit Cempedak? Cuba Resipi Mandai Orang Banjar Ini, Gerenti Terangkat!

1-2-2018 10:04 AM| Diterbitkan: Cari-Zai| Dilihat: 6647| Komen: 8|Original author: Oleh: Zailina

Description: Kebiasaannya, kita pasti akan membuang kulit cempedak usai memakannya, kan? Namun, berbeza dengan Melayu Banjar. Mereka tidak akan membuang kulitnya selepas isinya disantap.
Kebiasaannya, kita pasti akan membuang kulit cempedak usai memakannya, kan? Namun, berbeza dengan Melayu Banjar. Mereka tidak akan membuang kulitnya selepas isinya disantap. 



Buat apa je dengan kulit cempedak?

Mereka akan menjeruknya. Pernah dengar jeruk lain seperti jeruk cili, petai, mangga dan lain-lain, kan? Ini jeruk tradisi, mandai atau hampapai daripada kulit cempedak. 

Buah cempedak mempunyai antioksidan, serat dan vitamin C. Ia juga tinggi potassium yang boleh menurunkan tekanan darah. Selain itu, ia membantu memusnah infeksi usus, memastikan mata dan kornea sihat selain kaya dengan vitamin A. Ia juga berunsur antibakteria, antiviral dan antifungal. Pendek kata, cempedak dapat membuat sistem jantung lebih baik.


Buah cempedak banyak khasiat, kulit pun boleh diguna

Foto: BuahBuahImpian


Asasnya, kulit cempedak, air masak dan garam
Foto: warisanbondaresipi

Malah, biji cempedak juga diproses untuk membuat tepung cempedak. Ia sesuai bagi mereka yang alah gluten seperti terkandung dalam tepung gandum. Hirisan biji pula dikeringkan dan digoreng menjadi kerepek. Memang menakjubkan buah kegemaran ramai ini.


Jeruk kulit cempedak elak pembaziran
Foto: karangkraf

Jadi, jangan membazirkan kulitnya yang tebal. Hanya perlu kupas untuk membuang bahagian luar kulitnya yang 'tajam' tu. Ikuti resipi yang diberikan ini, tau. 

Kulit cempedak sebenarnya boleh dijadikan lauk. Orang Banjar buat jeruk, kemudian digoreng garing dengan ikan bilis, bawang dan potongan cili kering. Khabarnya, sedap dimakan dengan nasi panas. Masakan ringkas, berkhasiat dan yang penting, menjimatkan.


MANDAI

bahan-bahan:
Kulit cempedak (dibuang kulit luar yang hijau, ambil bahagian putih saja)
1/2 hingga 1 cawan garam (bergantung pada kuantiti kulit)
Air masak (disejukkan) secukupnya
4-5 biji cili padi
1-2 keping asam gelugur


Cara membuatnya:
1. Bersihkan kulit dan toskan airnya.
2. Gaul kulit dengan garam hingga rata.
3. Isikan kulit ke dalam balang bertutup rapat.
4. Tuangkan air sehingga 1/2 inci di atas paras kulit.
5. Tutup kemas. Biar selama seminggu (ada cadangkan hanya 2-3 hari, ikut suka 'masam' jeruknya). 
6. Ambil secukupnya, hiris halus dan goreng dengan bawang, ikan bilis dan cili kering.

Nota:
Jika ada unsur berwarna putih, sudukan keluar dan buang. Ia adalah getah cempedak. Setelah ambil yang nak digunakan, tutup dan letak dalam peti sejuk.


Foto: NA-Kitchen

Nah, sudah siap. Pembuka selera, sedap makan dengan nasi panas! Kreatif betul resipi ni. Kena cuba buat gulai lemak cili padi, mana tahu sedap jugak, ala-ala rebung jeruk. - CARI
9

Bagus
8

Marah
14

Terkejut
12

Sedih
7

Lawak
13

Bosan

Friends Rank (63 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote raihaneem 1-2-2018 10:40 AM
Sedap sgt ni..klau buat msk lemak pun sure sedap dgn kulit jeruk ni
Quote jazaa100 1-2-2018 05:21 PM
raihaneem replied at 1-2-2018 10:40 AM
Sedap sgt ni..klau buat msk lemak pun sure sedap dgn kulit jeruk ni

sedap ke haneem....
tak pernah tgok & mkn....
kat fb tengah viral pasal mandai ni.....

Quote Bantalkuning 1-2-2018 08:44 PM
Mak i cakap sedap.. I tak pernah makan lagi
Quote raihaneem 1-2-2018 09:35 PM
jazaa100 replied at 1-2-2018 05:21 PM
sedap ke haneem....
tak pernah tgok & mkn....
kat fb tengah viral pasal mandai ni.....

Ada ter missed perkataan ni...nmpk sedap sgt.
Tp takut angin...
Klau msk lomak ok jugak kot..mcm jeruk maman  
Quote syue86 2-2-2018 09:09 AM
kulit durian pn hrp bley dibuat sesuatu..kesian mahal sgt
Quote ibuaq 2-2-2018 11:59 AM
Sedap tau mandai nie, Cuba la try buat
Quote msdummy.2018 2-2-2018 05:24 PM
oooo...xpernah try...ada jual kerr???
Quote abangadek 2-2-2018 05:26 PM
nampak mcm sedap.. selalu tengok kt MAHN

Lihat semua komen(8)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

26-4-2024 08:14 PM GMT+8 , Processed in 0.109123 second(s), 37 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top