Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara

Hebat! Kenali Sun Bird, Adiwira Pertama Malaysia Dari Marvel

29-10-2019 10:17 AM|Oleh: natrahn| Komen: 28


Marvel memperkenalkan permainan video terbaharunya Marvel: Future Fight yang menampilkan empat karakter adiwira yang dikenali sebagai ‘Warriors of the Sky’ yang berasal dari negara-negara Asia Tenggara.

Yang menariknya, permainan video itu turut memperkenalkan adiwira Malaysia iaitu 'Sun Bird'. Sun Bird atau dalam Bahasa Melayunya digelar sebagai burung matahari atau burung jentayu.




Burung jentayu merupakan haiwan mitos yang diinspirasikan daripada Hikayat Merong Mahawangsa merupakan seorang lanun Malaysia dari zaman sekitar 1600 dahulu. 

Beliau telah dilahirkan semula dan berlawan dengan menggunakan dua bilah keris (Sundang) serta memiliki ilmu penyembuhan.



Sun Bird bersama tiga lagi adiwira, Blue Dragon (Vietnam), War Tiger (Thailand) dan Shadow Shell (Taiwan) berjuang mempertahankan Kuil Bulan Sabit        (Temple of the Crescent Moon) dari sebarang ancaman jahat syaitan yang ingin menakluk dunia.



Watak-watak ini turut diinspirasikan daripada kisah dongeng lagenda negara masing-masing serta memiliki kuasa berbeza, malah digabungkan dengan Avengers, X-Men dan Guardians of the Galaxy sebagai pasukan adiwara utama Marvel yang terbaharu.

Yang pasti, pengumuman Marvel mengenai watak adiwira Malaysia khususnya dan watak adiwira negara asia lain amnya dalam permainan video telefon pintar ini telah mengujakan ramai pihak.

Mungkin juga ini tanda terima kasih dan penghargaan buat 100 juta peminat video Marvel seluruh dunia termasuk Asia Tenggara sempena ulang tahun Marvel Future Fight yang ke-40. 

Aplikasi ini boleh dimuat turun menerusi App Store dan Google Play Store.

Pada masa akan datang, mungkin ada filem mengenai adiwira baru ini pula kan? - CARI

Sumber - Marvel

Apa Reaksi Anda...

Bagus
3
Marah
2
Terkejut
1
Sedih
1
Lawak
3
Bosan
2
Komen: 28
Komen

Previous : "Tandas Takda Paip, Nak Bersuci Dan Wuduk Macam Mana?" Ini Tips Ibadah 'Traveler' Muslim

Next       : 'Tunang Pengkhianat Terbesar!' - Wanita Berang Didedah Hamil Luar Nikah Ketika Majlis Bertandang

Komen Terbaru

Quote chinta89 5-12-2019 09:01 AM
natrahn replied at 29-10-2019 03:41 PM
dah claim khabarnya... jentayu itu burungnya negara claim huhu

semua kat dunia ni dia punya.

Lain-lain Komen

Quote Kurex 29-10-2019 10:40 AM
Nanti ada negara pertikaikan keris tu dari negara dorang
Quote Mina2215 29-10-2019 10:52 AM
Kurex: Nanti ada negara pertikaikan keris tu dari negara dorang


Dah ada dah...
Quote Kurex 29-10-2019 11:01 AM
Mina2215: Dah ada dah...

Cuba tag aku dekat thread claim tu @Mina2215
Quote nooriesz 29-10-2019 11:27 AM
dan2 pulak negara claim mengaku penah jd lanun..
Quote azman124 29-10-2019 12:44 PM
boleh buat movie
Quote chinta89 29-10-2019 12:44 PM
negara claim dah claim ke blm chuols?
Quote Mfzg89 29-10-2019 01:21 PM
chinta89 replied at 29-10-2019 12:44 PM
negara claim dah claim ke blm chuols?

KLCC dibina oleh pekerja indonesia.jadi KLCC milik ino=donesia. doneclaim
Quote Artemesiaa 29-10-2019 01:24 PM
Terlalu awal untuk komen apa2 kena tunggu dah lihat macam mana hasilnya nanti
Quote Foxey 29-10-2019 02:10 PM
Sexy pulak heroin dari Vietnam tu
Quote damian_lee 29-10-2019 03:21 PM
Orang indon dah bergasak pasal keris
LOL
Quote mdhelmi 29-10-2019 03:25 PM
yg aku tau adiwira malaysia
-keluangman
-cicakman
-boboiboy
-cica caca
-super game boy
Quote natrahn 29-10-2019 03:41 PM
chinta89 replied at 29-10-2019 12:44 PM
negara claim dah claim ke blm chuols?

dah claim khabarnya... jentayu itu burungnya negara claim huhu
Quote MadameOnion 29-10-2019 04:08 PM
habislaaaa..dah claimmmmm..brengsekkk
Quote buragazz 29-10-2019 04:14 PM
Mak aii.. bedarah hidung puak2 claim...
Quote miemiecha 29-10-2019 04:59 PM
HAHAHA.. mek mampu gelak jeh, dah agak claim ter..
jerebu ni bila nak amik balik woi brengsek
Quote Eric.n9 31-10-2019 05:31 AM
Awek vietnam tu, mcm ala ala chun li
Quote Wankembang 31-10-2019 03:38 PM
Claim itu, claim ini... Tak habis2, haha
Quote azhardanil 4-11-2019 11:14 AM
Dah claim ke..?
Quote weriz 9-11-2019 10:14 PM
Edited by weriz at 9-11-2019 10:15 PM
natrahn replied at 29-10-2019 03:41 PM
dah claim khabarnya... jentayu itu burungnya negara claim huhu

jantayu itu dari mitos hindu sejak bile ade melayu hindu di semenanjung ??






Lihat semua komen(28)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.146954s Gzip On
To Top