Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Close

Bersih 4.0 : Anda Turun Ke Tak?

28-8-2015 05:16 PM| Komen: 66

Artikel Oleh : Izzah Abbasy
Video Oleh : Izzah Abbasy, FirdausZ





Bersih! Bersih! Bersih! Bersih 4.0


bersih-4.0.jpg



Adakah anda tahu apa yang dikatakan dengan Bersih ini? Daripada mata kasar, rata-rata mengetahui perhimpunan bersih ini. Tetapi, jika anda rajin untuk bertanyakan pada orang ramai, masih ada sebilangan yang tidak ambil tahu mengenai Bersih ini.


FAKTA

  • Bersih 1.0 (10 Nov 2007) Bersih 2.0 (9 Julai 2011) Bersih  3.0 (28 April 2012) Bersih 4.0 (29 Ogos 2015).
  • Ia merupakan Gabungan Pilihanraya Bersih dan adil.
  • Pernah dipengerusi oleh Datuk Ambiga Sreenevasan. Kali ini Maria Chin Abdullah bagi Bersih 4.0.
  • Pelbagai NGO, orang awam dan parti pembangkang menyertainya.
  • Menuntut segala hak orang ramai.
  • Suara rakyat secara aman.
  • Kesungguhan rakyat mahukan pilihan raya yang bersih, adil dan bebas.
  • Menggunakan slogan "Gelombang Kuning". Semua penyokong memakai baju kuning.
  • Tempat berhimpun terakhir Dataran Merdeka.


5 TUNTUTAN BERSIH 4.0

  • Pilihan raya bebas dan adil
  • Sebuah kerajaaan telus
  • Hak untuk demonsttasi
  • Mengukuhkan sistem demokrasi parlimen
  • Menyelamatkan ekonomi negara

bersih-4-0-akan-datang.jpg


LOKASI BERHIMPUN


  • Sogo Kuala Lumpur
  • Pasar Seni
  • Dataran Maybank
  • Brickfields
  • Masjid Negara
  • Dataran Merdeka (kemuncak berhimpun)

2238.jpg


BANTAHAN DAN TINDAK BALAS PIHAK BERKUASA

  • Ketua Polis Daerah Dang Wangi dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) tidak benarkan dan luluskan perhimpunan tersebut.
  • Penganjur Bersih 4.0 tidak mendapat kebenaran daripada DBKL.
  • Perhimpunan menyalahi Akta 736, Akta Perhimpunan Aman 2010.
  • Mengikut Seksyen 11 Akta Perhimpunan Aman 2012, perhimpunan ini menyalahi undang-undang.


Individu mempunyai sikap dan fikiran yang matang dalam menentukan hala tuju negara. Tiada paksaan mahupun ugutan untuk anda memilih untuk sertai ataupun tidak. Yang penting, kata-kata dan tindakan yang baik haruslah seiring agar kita tidak lagi ditindas. - CARI Infonet

#SehatiSejiwa

Apa Reaksi Anda...

Bagus
14
Marah
11
Terkejut
12
Sedih
12
Lawak
7
Bosan
11
Komen: 66
Komen

Komen Terbaru

Quote Skuau 2-9-2015 11:38 PM
kangkong999 replied at 2-9-2015 09:56 PM
Samada sdra ni bangang atau bangsat kata najib tak tau impaknya.

Tolong baca thread:30 individu terkaya rugi atas kertas RM16.1Billion-R2D2.

Lain-lain Komen

Quote Bedah.Cun 28-8-2015 11:24 AM
Parti politik tiew NGO jugak lar, sayang. Tak kisah kau jadi kuasa eksekutif pun, tapi parti kau tiew adalah Non-Governmental Organization (NGO) jugak
Quote seri_mawr 28-8-2015 11:46 AM
tak join...n tak pernah join..n tak pernah teringin nak join...

cuti panjang ni nak balik kg bawak anak2 jumpa atuk n wan derang...
Quote aliff85 28-8-2015 11:52 AM
buat la bersih ke, cuci ke, basuh ke.. camtu jgk.. baik balik kampung cuti2 ni lg syok
Quote #h$=== 28-8-2015 11:57 AM
Ingat aku macai ka mau tanya pergi ke tak
Quote kangkong999 28-8-2015 12:03 PM
Ayoh ramai2 ikut BERSIHkan Malaysia drpd PM Bangsat. Tunjukkan rasa cinta anda kpd Negara. Jangan nak tunjuk terra kat keyboard aje, ramai2 kita sertai BERSIH. Hidup Malaysia! Hidup Melayu! Hidup BERSIN!
Quote krustykrab 28-8-2015 12:19 PM
dates tu aku dah fully booked...

nak besihkan toilet, sapu sawang, bersih tingkap


Quote rashiman 28-8-2015 12:24 PM
kangkong999 replied at 28-8-2015 12:03 PM
Ayoh ramai2 ikut BERSIHkan Malaysia drpd PM Bangsat. Tunjukkan rasa cinta anda kpd Negara. Jangan na ...

Ayoh ramai2 sambut hari kemerdekaan. Tunjukkan rasa cinta kpd Negara.
Quote rashiman 28-8-2015 12:29 PM

Apa yang korang dapat menghadiri perhimpunan BERSIH selain daripada mandi percuma dari FRU.

Yang untung Penganjur BERSIH, semakin hebat perhimpunan, semakin lebat derma masuk.

Quote shamsadis 28-8-2015 12:30 PM
ummah DNA Tanah Besar laung2 nak pergi...akhirnya Melayu kerak juga yang pergi...hujung2 kampung sendiri tergadai terjual, bak kata pujangga menang sorak kampung sendiri tergadai
Quote akusukaq 28-8-2015 12:46 PM
Jadikan cerita penglipur lara zamam dulu jadi pengajaran:

1. Jangan jadi Pak Kadok menang sorak kampung tergadai

2. lebai Malang yang di kejar tak dapat , yang di kandung berciciran

3. Pak Pandir buat kerja bodoh yg merugikan diri sendiri , orang lain hanya seronok tertawa

4. Si luncai nak melawan pihak berkuasa secara semboromo , sudah nya diri sendiri yg terania  

               Lu pikir lah sundrik
Quote GhostWalking 28-8-2015 12:46 PM
TT take note all over the radio today

Portal media turut disekat jika promosi Bersih 4, kata Jailani
Published: 27 August 2015 7:17 PM


Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Jailani Johari berkata keputusan yang diambil SKMM menyekat laman sesawang termasuk portal media tepat memandangkan perhimpunan Bersih 4 tidak mendapat kelulusan daripada pihak berkuasa. C Gambar fail The Malaysian Insider, 27 Ogos, 2015.Mana-mana laman sesawang termasuk portal media tidak akan terkecuali daripada disekat oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) sekiranya didapati mempromosi, menyebarkan maklumat dan menggalakkan orang ramai untuk menyertai perhimpunan Bersih 4.

        Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Jailani Johari berkata keputusan yang diambil SKMM itu tepat memandangkan perhimpunan berkenaan tidak mendapat kelulusan daripada pihak berkuasa.

        "Jadi sekiranya mana-mana pengguna laman sesawang di luar sana yang cuba 'posting' apa-apa untuk menarik pelayar internet menghadiri perhimpunan itu, SKMM tidak teragak-agak untuk menutup (laman sesawang) dan PDRM juga tidak akan teragak-agak untuk ambil tindakan," katanya yang ditemui media di luar persidangan dan pameran tahunan KL Converge! 2015 di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) di Kuala Lumpur, hari ini.


<iframe name="google_ads_iframe_/2316076/rec_article_0__hidden__" width="0" height="0" id="google_ads_iframe_/2316076/rec_article_0__hidden__" src="javascript:&quot;&quot;" frameborder="0" marginwidth="0" marginheight="0" scrolling%3
Quote mesmerize 28-8-2015 12:46 PM
aku tak pergi .. malas .. tapi aku respect pada mereka korban masa dan tenaga pergi menyertai bersih .. at least mereka ada buat sesuatu untuk memprotes dan menegur kepincangan yg berlaku dalam kepimpinan negara masa kini. dan mereka melakukannya demi cinta pada negara dan ingin melihat sesuatu perubahan yang baik. take good care pada yang menyertai bersih. semoga Allah melindungi anda.
Quote GhostWalking 28-8-2015 12:47 PM
GhostWalking replied at 28-8-2015 04:46 AM
TT take note all over the radio today

Portal media turut disekat jika promosi Bersih 4, kata Jail ...

TT take note all over the radio today

Portal media turut disekat jika promosi Bersih 4, kata Jailani
Published: 27 August 2015 7:17 PM

                                 Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Jailani Johari berkata keputusan yang diambil SKMM menyekat laman sesawang termasuk portal media tepat memandangkan perhimpunan Bersih 4 tidak mendapat kelulusan daripada pihak berkuasa. C Gambar fail The Malaysian Insider, 27 Ogos, 2015.Mana-mana laman sesawang termasuk portal media tidak akan terkecuali daripada disekat oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) sekiranya didapati mempromosi, menyebarkan maklumat dan menggalakkan orang ramai untuk menyertai perhimpunan Bersih 4.

        Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Jailani Johari berkata keputusan yang diambil SKMM itu tepat memandangkan perhimpunan berkenaan tidak mendapat kelulusan daripada pihak berkuasa.

        "Jadi sekiranya mana-mana pengguna laman sesawang di luar sana yang cuba 'posting' apa-apa untuk menarik pelayar internet menghadiri perhimpunan itu, SKMM tidak teragak-agak untuk menutup (laman sesawang) dan PDRM juga tidak akan teragak-agak untuk ambil tindakan," katanya yang ditemui media di luar persidangan dan pameran tahunan KL Converge! 2015 di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) di Kuala Lumpur, hari ini.


<iframe name="google_ads_iframe_/2316076/rec_article_0__hidden__" width="0" height="0" id="google_ads_iframe_/2316076/rec_article_0__hidden__" src="javascript:&quot;&quot;" frameborder="0" marginwidth="0" marginheight="0" scrolling="no" style="border: 0px currentColor; border-image: none; vertical-align: bottom; display: none; visibility: hidden;">                                        Jailani berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan SKMM hari ini yang memutuskan untuk menyekat laman sesawang yang mempromosi, menyebarkan maklumat dan menggalakkan orang ramai untuk turut serta ke perhimpunan Bersih 4.0, yang boleh mengganggu-gugat kestabilan negara, lanjutan dari kenyataan media oleh Kementerian Dalam Negeri (KDN).

        Katanya, keputusan yang dibuat oleh SKMM itu dibuat susulan perbincangan bersama Jabatan Peguam Negara dan Polis Diraja Malaysia.

        Oleh itu, katanya orang ramai dinasihatkan supaya tidak terpengaruh dengan mana-mana laman sesawang yang menjemput mereka hadir ke perhimpunan berkenaan.

        SKMM dalam kenyataan berkenaan turut mengingatkan orang ramai supaya lebih berhati-hati dalam berkongsi maklumat di laman sesawang dan media sosial, terutamanya kandungan yang boleh menyalahi undang-undang negara. C Bernama, 27 Ogos, 2015.















- See more at: http://www.themalaysianinsider.c ... thash.CCeJj7S8.dpuf
Quote revolusi_30 28-8-2015 01:04 PM
Akak turun kali ne....dah teruk sangat dah pemerintahan Jibby n Co... selain protes gunakan saluran rasmi (Kertas Undi) protes juga adalah sebahagian dari tunjang dan asas negara demokrasi , dan ianya juga adalah kayu ukur tidak rasmi sejauh mana rakyat menyukai pemerintahan pemerintah ,
Quote kyrana 28-8-2015 01:05 PM
xde sbb nk pergi.
Quote GhostWalking 28-8-2015 01:18 PM
hihihihih klakar la muka mat sabu nih
Quote green_coffee 28-8-2015 01:28 PM
Malas..penat dan panas...x psl2 kene tangkap kang nnt..
Quote Skuau 28-8-2015 01:40 PM
kangkong999 replied at 28-8-2015 12:03 PM
Ayoh ramai2 ikut BERSIHkan Malaysia drpd PM Bangsat. Tunjukkan rasa cinta anda kpd Negara. Jangan na ...

4 drp 5 tuntutan BERSIH lbh kpd politik.Nyata dn jelas agenda mereka.Aku ingatkn ada la nk halau PATI,pastu bg rakyat tmptan kerja,naikkn gaji minima kpd rm1100.Ada gk faedahnye kalo aku ikut 'berjuang'.Tp bila sumernye bab politik,mudah bg aku,meka nk berkuasa dgn cara yg cepat,'mempergunakn' rakyat untuk nencapainya.Kpd rakyat,fikirlah sebaik-baiknya sblm berhasrat menyertai BERSIH 4.0.
Quote Mary_jane 28-8-2015 01:43 PM
Kata demokrasi.. Wordless aku dibuatnya.

Lihat semua komen(66)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.073589s Gzip On
To Top