Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Sultan Johor Berkenan Namakan Semut Sebagai Echinopla Tunku-Abduljalilii

21-5-2018 09:55 AM Komen: 34
Sultan Ibrahim Sultan Iskandar untuk menamakan semut spesies baharu yang ditemui Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) sebagai Echinopla Tunku-Abduljalilii.

Ketua Pusat Pemeliharaan dan Penggunaan Mapan Sumber-Sumber Semula Jadi (CoR-SUNR), Fakulti Sains Gunaan Dan Teknologi UTHM, Prof Datin Dr Maryati Mohamed berkata, spesies itu dikutip pada Mei tahun lepas daripada tumbuhan renik di tepi Sungai Bantang dekat Labis.

Foto: mStar Online
"Terdapat 15 spesies daripada jenis kumpulan Echinopla di Malaysia dan spesies baharu ini merupakan spesies ke-16 dan kedua dari Johor yang mana spesies pertama iaitu Echinopla Wardi telah dijumpai di Kota Tinggi."

"Spesies ini berukuran 5.48 milimeter panjang dan berwarna hitam. Kebanyakan spesies Echinopla yang lain badannya mempunyai bulu, tetapi spesies Echinopla yang baharu ini tidak mempunyai bulu.'

Foto: mStar Online
mStar Online melaporkan, Sultan Ibrahim selaku Canselor UTHM telah dipohon limpah perkenan bagi menamakan spesies Echinopla berkenaan bagi menghargai kejayaan pertama CoR-SUNR dan UTHM atas penemuan spesies baharu itu.

"Atas perkenan penamaan spesies ini, International Code of Zoological Nomenclature (IZCN) iaitu sebuah badan antarabangsa yang menguruskan penamaan spesies baharu akan mengeluarkan satu kenyataan pengesahan sekali gus rasmilah nama Echinopla Tunku-Abduljalilii ini." -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
23
Marah
27
Terkejut
21
Sedih
21
Lawak
23
Bosan
14
Komen: 34
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote chinta89 21-5-2018 11:30 AM
nama mcm lucu...

Lain-lain Komen

Quote monkaS 20-5-2018 06:55 PM
apahal aku rasa kelakar ni
Quote akusukaq 20-5-2018 07:20 PM
biarlah bersemadi nama almarhum..  semut pon semut lah..  tapi i wish a bigger animal sbb semut ni asek kene pijak je..  hilg pulak dolat..
Quote sekngucing 20-5-2018 07:46 PM
spesis baru?  rasnaya spesis lama yp baru dijumpai
Quote grouper 20-5-2018 08:25 PM
Kalau xde tunku tu boleh le rasa nak respek sikit
Quote albedah 20-5-2018 08:39 PM
Echinopla Jalili better.
Quote imransulaiman 21-5-2018 12:20 AM
Dulu masa sekolah kat BP, ada sejenis semut merah kepala besar tak ingat nama.. Bila dia gigit kita kepala dia akan tertanggal dan melekat di kulit..

Apa nama semut tu erk?
Quote ninja boy 21-5-2018 01:40 AM
imransulaiman replied at 21-5-2018 12:20 AM
Dulu masa sekolah kat BP, ada sejenis semut merah kepala besar tak ingat nama.. Bila dia gigit kita  ...

ini semut tukang jahit luka di kulit

Quote ninja boy 21-5-2018 01:41 AM
imransulaiman replied at 21-5-2018 12:20 AM
Dulu masa sekolah kat BP, ada sejenis semut merah kepala besar tak ingat nama.. Bila dia gigit kita  ...

ini semut tukang jahit luka kulit

Quote ninja boy 21-5-2018 01:47 AM
dna claim mengclaim leluhur,
Quote ninja boy 21-5-2018 01:51 AM


kenapa nama saye tmj


Quote imransulaiman 21-5-2018 04:36 AM
ninja boy replied at 21-5-2018 01:40 AM
ini semut tukang jahit luka di kulit

Hahahaha... Yang benar? Adoi!

Quote Atata 21-5-2018 04:58 AM
albedah replied at 20-5-2018 08:39 PM
Echinopla Jalili better.

Hem sounds better...
Quote clarizsa 21-5-2018 05:11 AM
Mmg kelakar namanya
Quote snazzydaisy 21-5-2018 05:52 AM
Wah, nama semut pun cam manusia dah, ada tunku, abdul bagai

Semut ni nampak so velvety!
Quote RED 666 21-5-2018 05:56 AM
Zaman sultan azlan perak jadi agung dulu ada jugak spesis serangga letak nama dia, nama azlania apa tah. Lagipun dia sendiri ada terlibat dan penyelidikan serangga tu
Quote xAthenax 21-5-2018 05:56 AM
albedah replied at 20-5-2018 08:39 PM
Echinopla Jalili better.

Yupp that sound  much better







Quote salmon-suki 21-5-2018 06:33 AM
albedah replied at 20-5-2018 08:39 PM
Echinopla Jalili better.

Yep,sounds better and lg saintifik bunyinya berbanding tunku jalili..hihihi
Quote felinecat 21-5-2018 07:19 AM
Kesian, org lain jumpe.org lain claim..dpt funding x
Quote kikuri 21-5-2018 08:40 AM
Edited by kikuri at 21-5-2018 08:42 AM

rajinnya mengkaji semut bagai... kalo aku nampak semut mampus dah semut tu kena spray

Lihat semua komen(34)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.297179s Gzip On
To Top